Historie

Over het verleden van Sabreren

Napoleon (1769-1821) was een kleine man, maar een groot Champagne liefhebber. Voordat hij met zijn leger op veldtocht ging werd eerst voldoende Champagne ingeslagen in de Champagnestreek. In 1812 eeuw is Napoleon met een Grand Armée van 650.000 soldaten (uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland!) richting Rusland vertrokken onder andere omdat hij beledigd was dat Tsaar Alexander hem weigerde zijn zus ten huwelijk te schenken. In Smolensk komt het tot een groots handgemeen tussen het Franse leger en de Russische Kozakken.

Naar verluid schijnt hier de eerste fles Champagne gesabreerd te zijn. Er zijn twee versies van de historie; De franse versie luidt dat de Franse Dragonders (cavaleristen) het sabel ter hand namen om een overwinning te vieren. Een andere versie (origine onbekend) zegt dat de Kozakken uit het huurleger van de Tsaar beslag hebben gelegd op een van de ossenwagens met Champagne en de flessen, al rijdend op hun paarden, in het aangezicht van de Franse legers met het sabel hebben geopend. Het is ons nog niet duidelijk welke versie nu de juiste is; wel is het uit de overlevering duidelijk geworden dat het sabreren in 1812 in Smolensk is begonnen. De veldtocht is zoals bekend voor Napoleon afgelopen in een drama, uiteindelijk keerde slechts enkele tienduizenden soldaten van de Grande Armée levend terug. Het enige positieve: een aantal van hen hadden in levende lijve de eerste sabrage ooit meegemaakt. De Franse Cavaleristen hebben nadien binnen de Franse Cavalerie het sabreren tot kunst verheven.  Het Franse Briquet sabel werd ter hand genomen om een fles Champagne te openen. Het is mede hierom dat de Confrérie tot op de dag van vandaag nog steeds replica’s van de briquet sabel gebruikt om te sabreren.

 

Jean-Claude Jalloux, een franse restaurateur, besluit op in 1986 na een voortreffelijk diner met wat bevriende restaurateurs, een fles Champagne te openen; niet op de gebruikelijke manier, maar hij pakt een sabel en slaat met een soepel gebaar de fles Champagne open. Jean Claude Jalloux legt op dat moment de fundering voor een broederschap en de Confrérie du Sabre d’Or wordt opgericht. Er sluiten zich al snel meer restaurants in Frankrijk en in het buitenland waar een ieder die er in slaagt een fles Champagne met goed gevolg te sabreren, een diploma krijgt en zich officieel Sabreur mag noemen. De Nederlandse Ambassade is op 17 september 1995 opgericht.